Gemeentecijfers

Sinds 2022 beoordeelden deelnemers van het NAR hun gemeente op verschillende aspecten zoals autismevriendelijkheid en -kennis. Daarnaast beoordeelden zij de beschikbaarheid van autismespecifieke voorzieningen in hun gemeente.

Op basis van deze beoordelingen, die te vinden zijn op de pagina NAR in cijfers, wordt elk jaar de gemeente die volgens onze deelnemers het meest autismevriendelijk is aangewezen. 

Deze Gemeenteprijs werd in 2023 voor het eerst uitgereikt aan de gemeente Veldhoven. In 2024 was het de beurt aan Apeldoorn!

De resultaten van de beoordeling door de NAR-deelnemers brengen ook in kaart welke gemeenten al goed op weg zijn op het gebied van autismevriendelijk beleid en welke gemeenten nog stappen hebben te zetten om meer ondersteuning te bieden aan hun inwoners met autisme. De Gemeenteprijs helpt dus mee om heel Nederland autismevriendelijker te maken.

Gemeenteprijs 2023

Volgens onze deelnemers was Apeldoorn in 2023 de meest autismevriendelijke gemeente! Namens deze gemeente nam wethouder Gezondheid en Zorg Anja Prins de Gemeenteprijs in ontvangst.

Gemeenteprijs 2022

In 2022 ging de prijs naar de gemeente Veldhoven! Namens deze gemeente namen wooninitiatieven JOVO en Woondroom de Gemeenteprijs in ontvangst.