Co-creatie

Binnen het NAR vinden we het belangrijk om samen te werken met autistische mensen, zodat ons onderzoek voor en door onze doelgroep plaatsvindt. Deze samenwerking, ofwel co-creatie, doen wij op verschillende manieren.

Het eigen team

In het NAR-team werken verschillende mensen met een autismediagnose. Het staat elke werknemer vrij om deze diagnose wel of niet te delen. Door ons neurodiverse team is er bij elk teamoverleg altijd wel iemand met autisme aanwezig. Dit zorgt voor een heel belangrijk perspectief op onze dagelijkse werkzaamheden. 

Panels

NAR-panel

Wij werken ook samen met onze doelgroep door onze werkzaamheden voor te leggen aan ons NAR-panel. Dit is in 2016 opgezet en bestaat uit een divers team van autistische mensen dat al meerdere jaren met ons meedenkt. Het panel voorziet ons van feedback en tips: wat kan er beter, wat gaat goed en wat zien we over het hoofd? Met de hulp van het panel weten we zeker dat ons onderzoek bijdraagt aan belangrijke vraagstukken.

Panels per project

Naast de algemene NAR-panels, organiseren wij ook panels voor afzonderlijke projecten. Hierbij denken onze panelleden met ons mee over vragenlijsten, persoonlijke overzichten en andere onderdelen van ons onderzoek. Dit helpt ons enorm om onze projecten waardevol en informatief te houden.

Onderzoeksagenda

In 2018 hebben we onze deelnemers in onze jaarlijkse vragenlijst gevraagd waar ons onderzoek zich op zou moeten richten. Dit was een open vraag, die onze deelnemers in hun eigen woorden mochten beantwoorden. Maar liefst 923 mensen uit drie deelnemersgroepen maakten gebruik van deze kans: 695 volwassenen met autisme, 166 ouders en 62 wettelijk vertegenwoordigers. Op basis van hun antwoorden zijn de onderzoeksthema’s bepaald. Deze uitkomsten gebruiken wij nog steeds voor ons eigen onderzoek.

Overige inbreng

Ook proberen wij zoveel mogelijk in contact te blijven met onze doelgroep. Dit doen wij bijvoorbeeld op onze congressen en door bezoeken te brengen aan autisme-organisaties door het hele land. Elk inzicht dat wij hierbij opdoen is ontzettend waardevol!