BECAUSE - prikkelgevoeligheid

BECAUSE: Prikkelgevoeligheid bij autisme

Let op: de dataverzameling van dit project is al afgerond. Door de Covid-19 pandemia zijn de analyses van de EEG data helaas wat uitgelopen, maar we verwachten de komende tijd hier meer over te kunnen melden.

Het onderzoek

Mensen met autisme zijn vaak over- of juist ondergevoelig voor zintuigelijke prikkels. Met een neurowetenschappelijke studie binnen het NAR proberen we beter te begrijpen hoe de hersenen van mensen met autisme zintuigelijke prikkels verwerken.

Voor dit project hebben wij volwassen deelnemers van het NAR uitgenodigd om naar onze labs op de Vrije Universiteit te Amsterdam te komen. Hier hebben we hun hersenactiviteit gemeten, terwijl zij naar plaatjes keken of naar geluiden luisterden. Dit deden wij met elektro-encefalografie (EEG), een geheel gevaarloze en pijnloze manier om brein activiteit te meten. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam en het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit (VUMC). Het doel van dit onderzoek is om te vergelijken hoe zintuigelijke prikkels verwerkt worden in de hersenen van mensen met en zonder autisme.  Voor dit onderzoek nodigden we mensen met of zonder autisme uit. Bij deelnemers met autisme nodigden we ook ouders, verzorgers of naasten uit voor een telefonisch interview.

Afbeelding: Hoofdonderzoeker Sander Begeer en promovenda Ricarda Weiland tijdens een EEG meting van Sander’s hersenactiviteit.

Gerelateerde publicaties en artikelen

Het NAR doet ook ander onderzoek naar prikkelverwerking, waaronder:

De onderzoeker(s)

Onderzoeker(s): Ricarda Weiland, MSc 

Heeft u vragen over BECAUSE? Neem dan contact op met het NAR: info@nederlandsautismeregister.nl